leveringen en afspraken zijn volgens RIVM richtlijnen

Meer weten? 0800 - 400 1010 Contact
onrustige-benen

Terug naar kennisbank

Wat kunt u doen tegen onrustige benen in bed?

Slaapklachten

2 min leestijd

Kunt u uw benen niet stil houden en heeft u last van een vervelend tintelend of kriebelend gevoel, met name in uw onderbenen? Onrustige benen of rusteloze benen zijn erg vervelend en herkenbaar voor veel mensen. Naar schatting hebben tienduizenden Nederlanders last van deze aandoening. De aandoening op zichzelf kan geen kwaad, maar wanneer het uw nachtrust constant verstoort kan dit tot nadelige effecten in uw dagelijkse leven leiden. Rusteloze benen (ook wel het Restless legs syndroom genoemd) wordt dus ook gezien als een slaapstoornis omdat het voor problemen met het inslapen en doorslapen zorgt.

Wat zijn de symptomen van onrustige benen?

Rusteloze benen: wat is de oorzaak?

Over het algemeen komen rusteloze benen het meest voor bij vrouwen en bij vijftigplussers. De oorzaak is meestal onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met dopamine (dit zorgt voor signalen van de ene naar de andere zenuwcel in de hersenen). Echter kan het ook (deels) erfelijk zijn en kunnen medicijngebruik of diverse andere aandoeningen invloed hebben. Daarnaast kunnen de klachten erger worden door cafeïne, roken, alcohol, overgewicht of te weinig beweging. Mensen met onrustige benen hebben vaak ook last van schokkende bewegingen van de ledematen in armen en benen (Periodic Limb Movement Disorder).

Tips om te slapen met rusteloze benen

Ontvang 10 tips voor een betere nachtrust.

Aldenhuijsen helpt al meer dan 30 jaar bij slaapklachten. Ook voor u hebben we een slaapsysteem op maat dat u weer laat genieten van de nachtrust. Zo staat u fitter op en haalt u meer uit uw dag. Bij goed slapen komt veel kijken. Daarom geven we u graag deze 10 tips om beter te slapen. Download vandaag nog!

Vraag 10 tips voor een betere nachtrust aan

Krijg direct tips

in uw mailbox

Oorzaken

die uw nachtrust kunnen verstoren

Sta ook fit op

en geniet van uw dag

22 minuten geleden is de laatste afspraak met een adviseur ingepland.