Bij een hernia in de rug steekt een tussenwervelschijf buiten de normale ruimte uit. De lamellen zijn beschadigd. Wanneer deze uitstulping druk uitoefent op een zenuwwortel, ontstaan er klachten in de rug met mogelijke uitstralingen naar de billen, benen en soms zelfs voeten. Er kunnen verschillende klachten voorkomen zoals een gevoelige of geïrriteerde huid en krachtverlies in sommige spieren. Veel beweging kan het herstel bevorderen. Bedrust wordt afgeraden bij een hernia, omdat de spieren kunnen verzwakken en het daardoor moeilijk wordt om weer actief te worden. De juiste slaappositie vinden wanneer u een hernia heeft is erg lastig.
Het slapen met een hernia heeft als logisch gevolg dat u uw ligpositie in bed gaat veranderen om de pijn te verminderen. En, hoewel het op korte termijn uw pijn zal verminderen, kan het op lange termijn grote gevolgen hebben. Juist doordat u schuin of gedraaid ligt, zal dit tot extra klachten leiden en het herstel vertragen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen met een reumatische aandoening te maken krijgt met een aanhoudende vermoeidheid. (https://reumanederland.nl/leven-met/omgaan-met-reuma/vermoeidheid-bij-reuma/)
Het vinden van een geschikt matras wanneer u een hernia heeft is enorm lastig. Hoogstwaarschijnlijk heeft u al vanalles geprobeerd. Vaak bent u geholpen met een matras dat stevig genoeg is om voldoende ondersteuning aan uw rug te bieden. Onze slaapadviseurs hebben zich toegelegd op slapen met een hernia en vinden op deze manier het geschikte matras voor u.
Qua belangrijkheid wordt het hoofdkussen vaak onderschat. Het juiste hoofdkussen maakt een wereld van verschil. Het afstemmen van het hoofdkussen op uw matras en beste lichaamshouding is iets wat erg nauwkeurig komt. Maar wanneer u dit voor elkaar heeft, dan slaapt u daarna stukken beter.