De expertise van Aldenhuijsen Slaapsystemen
Er zijn een hoop factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van onze slaap, maar is er één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: de invloed van seizoensveranderingen en licht op ons slaappatroon. In deze blog vertellen we hier meer over en delen we tips om gedurende het hele jaar een gezond slaappatroon te behouden.
De lente is het punt waarin we overgaan in langere dagen en meer zonlicht. Er komen weer meer dieren tevoorschijn, bloemen staan in bloei en het is vaak ook beter weer. Dit zorgt voor veel mensen voor meer energie. U krijgt meer behoefte om te bewegen, en als u overdag actiever bent, heeft dit een positief effect op uw slaap. Maar dit geldt niet voor iedereen. Hoewel de hoeveelheid zonlicht toeneemt, kunnen de veranderingen in licht en temperatuur voor uw interne klok ook een negatief effect hebben op uw slaap. Door de toename van zonlicht maakt uw lichaam namelijk minder melatonine aan, het hormoon dat helpt om in te slapen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer dus goed te blijven bewegen en luister goed naar wat uw lichaam nodig heeft.
In de zomerperiode mogen we echt genieten van de langere dagen en blootstelling aan meer natuurlijk licht. Dit extra licht is natuurlijk gunstig voor onze stemming en energieniveaus, maar maakt het ook moeilijker om een regelmatig slaappatroon te behouden. Door de verlengde daglichturen kan uw biologische klok verschuiven, wat het moeilijker maakt om ’s avonds snel in slaap te vallen. De warme zomeravonden nodigen natuurlijk ook uit om langer wakker te blijven. Door te zorgen voor voldoende verduistering, een koele slaapkamer en niet te veel verandering in het tijdstip waarop u naar bed gaat, kunt u uw slaapkwaliteit beter behouden.
Naarmate het herfst wordt, worden de dagen korter en de nachten langer. Dit kan invloed hebben op het circadiaanse ritme, oftewel het interne mechanisme dat ons slaap-waakpatroon reguleert. Door de afname van natuurlijk daglicht kan het dus zijn dat uw lichaam minder melatonine aanmaakt, waardoor u dus minder goed in slaapt valt en het ook lastiger kan zijn om op het gebruikelijke tijdstip wakker te worden in de ochtend. Ook de overgang van warmere naar koelere temperaturen in de herfst kan van invloed zijn op uw slaapcomfort. Bovendien zijn mensen met koude weer minder geneigd om naar buiten te gaan of te sporten, wat ook kan zorgen voor slaapproblemen. Merkt u deze verschillen? Probeer het patroon dan te doorbreken door toch naar buiten te gaan voor lichte fysieke inspanning en een aangenaam slaapklimaat voor uzelf te creëren.
De winter is het seizoen met de kortste dagen en de minste blootstelling aan natuurlijke zonlicht. Vaak hebben mensen dan ook last van een winterdip. Door dit gebrek aan zonlicht kunt u last krijgen van een disbalans in de productie van melatonine, het hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert. Probeer ondanks het koude weer toch actief te blijven. Op die manier kunt u uw slaapkwaliteit verhogen en uw stemming verbeteren.
Veel kennis en ervaring op gebied van het menselijk lichaam en slapen
Geen luchtkastelen, maar duidelijkheid. Een oplossing waarmee u daadwerkelijk geholpen bent. Nu én later
Door onze persoonlijke manier van werken altijd het beste advies voor u
Benieuwd hoe u het beste op weg kan worden geholpen door onze slaapadviseurs?